Hide & seek. Over verstoppertje en anders kijken


100716_1

Rennen, want…

…acht, negen, tien…ik koooom!
BENG…Gevoel van spanning en onnatuurlijke stilte. Kriebels in de buik en verhitte wangen.

Als je gaat verstoppen moet je creatief en stil zijn, met (stijgende) spanning kunnen omgaan en weten wanneer je moet bewegen om als eerste bij de buut-plek te zijn om je vrij te maken. “hoor ik de zoeker? komt ie dichterbij? nee, haha, hij gaat de andere richting weer in. Moest eens weten hoe dichtbij ie was..gniffel, gniffel. Oh jee, een kuch in mijn keel, niet hoesten! Aha, P. is als eerste gevonden. Ik lekker nog niet. Ik heb een goede plek bedacht :-)”

Als je de zoeker bent moet je alert zijn en mensen beetje uitlokken zich te verraden. Alert op signalen die wijzen op waar je zoeken moet. “wat hoor ik in die hoek? Zie ik daar een stuk schoen onder het gordijn uit komen? En als ik dat gordijn wegtrek om te zien wie het is, kan ik dan op tijd bij de buut-plek zijn om als eerste zijn naam te noemen voor ie er zelf is? Oh wacht, daar zie ik het knotje van P. boven de bank uitsteken. Die is er bij!”

We kunnen naast veel plezier beleven ook veel leren van dit vrij eenvoudige spel dat waarschijnlijk elk kind wel in een bepaalde vorm gespeeld heeft. Wie kent niet die van de baby met een slabber over het hoofdje, die schatert van het lachen als je die wegtrekt onder een luid “kiekeboe”? Ook volwassenen spelen dit spel vrijwel dagelijks. Zij zijn er zo goed in geworden.. Of eigenlijk moet ik zeggen WIJ zijn er zo goed in geworden, dat we ons er vaak niet eens bewust van zijn.

Kan je ook situaties bedenken waarin je het verstoppen en zoeken herkent? Een aantal van mijn ideeën en inzichten heb ik gedeeld in dit artikel Hide and Seek, omdat ik er waarde in zie die ook voor jou zinvol kan zijn. En anders werd deze deelbrief wel erg lang. Toch denk ik dat het interessant en leuk is om te lezen. Om te herkennen, toe te passen, te delen met anderen, of gewoon om even een glimlach te oogsten 🙂


100716_2

Speciale dank aan

Mezelf.
Voor het nemen van de stap om een eigen bedrijf te beginnen. Voor het maken van inspirerende deelbrieven om persoonlijk leiderschap en plezier aan te wakkeren. Voor het elke dag kiezen om mijn fascinatie te volgen. Voor het genieten van de overvloed die dat met zich meebrengt. En voor het liefdevol barstjes kunnen maken in de maskers van mensen, zodat hun levenslicht van binnen ook buiten merkbaar wordt.
Zie Adniladvies 🙂

Dicht

Gekooide vogel
Klemt zich aan stalen spijlen
Gevangen zijn biedt veiligheid

Zelfs als de bodem van de kooi
blijkt te ontbreken

Blijft het gevoel van beklemming,
Een gewillig instrument
om ’t vrije hart te doorsteken


100716_3

100716_4
Klaar met er altijd alléén voor anderen te willen/moeten zijn? Geen nee kunnen zeggen? Je eigen behoeftes wegmoffelen of uitstellen om het leven van een ander iets fijner te maken? En dan zelf met weinig energie of veel teleurstelling blijven zitten als je in je eigen leven iets wilt doen wat maar niet van de grond komt…? Of niemand voor jou klaar staat…

Klaar voor een omslag? Dit wordt de kans van je leven op een vernieuwde jou!
Prima om er voor anderen te zijn, maar niet meer ten koste van jezelf! Jezelf op één. Net zoals je in een vliegtuig leert ‘je eigen zuurstofmasker eerst’, leer je in deze zomerschool de toepassingen voor het dagelijks leven buiten het vliegtuig.

In augustus krijg je een maand lang 11 lessen met inspiratie, gereedschap, tips en praktische handvatten, aanmoediging en inzichten om liefdevol egoïstisch te worden. Daarmee bereik je dat next level van je eigen ontwikkeling waarmee je leven een stuk aangenamer wordt.

Denk je nu ‘dat moet ik zèlf doen of kunnen’?
Ja natuurlijk! Dan is dit helemaal iets voor jou. Want je moet het zeker zelf doen. Mocht je nou bedoelen ‘dat moet ik alleen doen’. Dat kan. Waarom zou je jezelf nu niet die versneller gunnen? Start deze zomerschool met de juiste energie en kies hiermee nu al voor jezelf waar je dat voorheen misschien niet had gedaan!

Deze zomerschool heeft een waarde van minimaal € 112,- en bied ik nu aan voor € 37,-, omdat ik graag wil dat zoveel mogelijk mensen er nu gebruik van maken.

Na de zomer wordt het hoogstwaarschijnlijk een meer volbloed training met een bijpassende investering. Dus geef om jezelf en investeer je tijd, geld en energie in een levensveranderende zomerschool! Want ook je directe omgeving zal niet anders kunnen dan meebewegen met iemand die ontspannen en liefdevol helemaal zichzelf durft te zijn.

Inschrijving wordt geopend in de loop van week 28. En jullie als inschrijvers van mijn deelbrief krijgen een aantrekkelijke insider-korting. Je financiële investering is slechts € 27,- als je uiterlijk woensdag 13 juli mailt naar info@adniladvies.nl dat je meedoet. Daarna wordt het € 33,- voor jou. Nog steeds erg goedkoop natuurlijk, maar ik wil ook de snelle beslissers belonen met die extra korting 🙂


100716_5

100716_6

100716_7

Er valt niks te proberen…

…of juist alles is proberen.

Proberen heeft voor mij een negatieve bijsmaak gekregen in verschillende trainingen. Daar werd gezegd: ´Ik zal het proberen´ dat telt niet. Alleen DOEN telt.

Maar pas geleden realiseerde ik me ineens dat er niet eens verschil is. Hilarisch! Toen in de training keken we allemaal heel gewichtig, want ja dat kwam ons bekend voor. In het woord proberen, daar klinkt twijfel door. En als je iets wilt halen, maken of bereiken, dan moet je niet twijfelen. Dan moet je gewoon doen en dan zal je krijgen wat je wilt.

En daar zit nou precies het addertje. De verwàchting dat iets zo moet worden als jij voor ogen hebt. En als het resultaat afwijkt van jouw verwachting (lees: fantasie), dan geven we onszelf vaak frustratie, teleurstelling, irritatie, woede, … en noem maar op kado. Maar wie zei dat die verwachting klopte? Wie maakt die verwachting zo belangrijk dat dat de enige juiste werkelijkheid is? Of zou moeten zijn.

Verwachtingen of wensen of verlangens helpen ons vooral aan de gang. Ze zetten ons in beweging, omdat we ineens een gedrevenheid voelen om dat idee waar te maken. En tijdens het maken of doen leren we dan een hoop dingen. We ervaren weer nieuwe prikkels die ons uitdagen om passende oplossingen te bedenken. We leren dat we meer kunnen dan we denken. We leren dat we bepaalde dingen toch niet zo leuk vinden als we dachten. Of juist nog leuker.

En op die manier vormen we onszelf. Wie we zijn. En wie we zijn is continue in beweging. Of ben jij soms nog dezelfde als 3 jaar geleden? Of een jaar? Of zelfs maar gisteren? Nee, natuurlijk niet. Op zijn minst is je haar iets gegroeid 😉 Ondanks een basisgevoel dat je in grote lijn misschien hetzelfde bent, zijn we constant aan het ontwikkelen. Of je dat nou bewust doet of niet.

Het kost veel energie om een verhaal over jezelf vol te houden dat niet meer bij je past. Het is makkelijker als je eenmaal beseft dat je er altijd iets uit opneemt wat je nodig had voor je leven. Bewust of onbewust. Net zoals uit eten neem je met je lijf op wat goed voor je is (zelfs uit vies eten) en de rest poep je weer uit.

Je kunt dus steeds opnieuw beslissen wat wel of niet voor je werkt in een nieuwe situatie. Wat je wel of niet plezierig vindt. Want je bent immers nu een ervaring rijker en kunt daarom andere beslissingen nemen. Of dezelfde, dat kan ook nog steeds. En met je bedoel ik niet alleen met je hoofd, maar jou als totaal. Ook met je hart, je gevoel. Dat is soms wat minder duidelijk, maar reageert als je jezelf afvraagt: Wat spreekt me aan? Wat trekt me aan? Dan krijg je ingevingen, ideeën vanuit je kern diep vanbinnen. Dat ben jij ook.

Neem jezelf niet te serieus in wie je moet zijn of moet blijven. Je ontwikkelt in elk moment. Vaak minimaal, zodat je het niet kunt zien. Maar terugkijkend op een jaar is dat ineens wel zichtbaar.

Dus…doen of proberen? Er is maar 1 optie: handelen vanuit wie je bent op dat moment. En als het resultaat overeenkomt met je verwachting noemen we het vaak doen. En als dat niet hetzelfde is, noemen we het proberen. Maar in beide gevallen is het simpelweg handelen. Actie ondernemen. Ervaren. Bewegen. En waarheen heeft niks te maken met je verwachte of gehoopte resultaat. Je beweegt namelijk altijd naar meer van jezelf toe. Een rijkere versie van jezelf dan die je daarvoor was.


100716_8
Een mooi verhaal over doelgericht zijn. Een jongeman gaat in het Himalaya-gebergte samen met een groepje zenmonniken een berg beklimmen. Hoewel de jongeman veruit het jongste was, was hij ook de enige die het zwaar had. Uiteindelijk moest hij het opgeven, terwijl de monniken moeiteloos doorklommen naar de top.

De jongeman was gefocust op het doel, het bereiken van de top. Hij werd overweldigd door de weg die hij nog af te leggen had. Hierdoor kon hij niet van de beklimming genieten. Hij raakte zijn lust – en zijn kracht – om door te gaan kwijt.

De monniken richtten hun aandacht ook op de top, maar alleen om te zorgen dat ze op koers bleven. Niet omdat het bereiken van de top het belangrijkste doel was. De wetenschap dat ze in de juiste richting liepen, gaf hun de ruimte om zich te concentreren en van elke stap te genieten.

Mark Verhees