Je weet dat iedereen dood kan gaan, maar kan ook iedereen echt leven?


091116_1
De onderwerpregel bij deze mail is een beetje misleidend. Dood gaan is niet het tegenovergestelde van leven. Althans niet voor mij. Dood gaan is meer het tegenovergestelde van geboren worden.

Er is van alles wat nieuw ontstaat en wat weer verdwijnt. Dat is leven. Ook wij als mens doen mee in dat patroon. Dat klinkt mogelijk wat droog of hard of confronterend. Dat proef ik tenminste zelf in het soort taboesfeer dat om het onderwerp heen hangt. Zeker als het gaat om jezelf of mensen of dieren die je lief hebt.

Terwijl geboorte daarentegen…daar raken we niet over uitgepraat. En dat helpt ons om met allerlei overweldigende emoties die daarbij horen om te gaan. Het wonderlijke, gevoel van dankbaarheid, onbegrip, ontzag voor het leven, eindeloze liefde, verbondenheid, enz. Dat voelt levendig en levenslustig.

Hoe zou het zijn als we over dood gaan ook al onze gedachten zouden kunnen delen. Niet altijd en niet de hele tijd. Gewoon net zoals geboortes. Dat het een onderwerp mag zijn als we dat willen.

Want wat zou ik er dan over willen zeggen?

Nou dat het ook een bron van levenslust mag zijn. Het is niet alleen zwaar, verdrietig, beangstigend. Het is net zo goed een wonderlijk iets. Alles waarvan je nu denkt dat jij het bent, verdwijnt weer. In het besef dat je (allemaal) dood gaat, kan een extra waardering voor je levensdag vandaag opleveren. Hoe je dat gebruikt als aanjager van levenslust (in plaats van lusteloosheid), dat valt te leren.

Wat vraag ik me dan af over hoe jij er over denkt?

Dan wil ik je vragen hoe je leven eruit ziet als je het NU opnieuw mocht inrichten naar wens? Dus onmiddellijk afscheid en loslaten van alles in je huidige leven en PLOP … je bent in je nieuwe zelf vormgegeven leven.
Welke tijdsbesteding, personen, woonplek(ken), gevoelens in je nieuwe leven zijn er? Hoe besteed je je dagen? Met wie en waar? Hoe voel je je?

Ik stel dat we niet zozeer het dood gaan (natuurlijk mits pijnloos) of het dood zíjn eng vinden. Maar dat het allerengste idee is dat we daarvóór niet genoeg voor leven hebben gekozen. Voor levenslust en levensvreugde. Dan kan het idee van dood iets krijgen als een ontsnappingsoptie of een gevoel van falen of een slap einde van een slechte film.

Ja natuurlijk werpen we obstakels op onze weg. Om er iets mee te doen. Om onszelf mee te ontdekken. Te merken wat we kunnen, wie we zijn. Als je elke bal in een tenniswedstrijd perfect slaat is er ook niks aan. Te makkelijk spel.

Als je desondanks op elk moment echt durft op te gaan in hoe het leven je aantrekt (lees: wat je vanuit je kern aantrekkelijk vindt om te doen, zeggen, enz.). Jezelf durft over te geven aan wat zich aandient. En je handelingen gedreven worden vanuit vertrouwen dat het helemaal oke is. Jij ook. Stel je dat voor.
Wat betekent dan je eigen dood die op een bepaalde dag arriveert?

klik HIER voor mijn hele artikel


091116_2

Filmtip (1:47 min)

Over de kracht van woorden.
Wat mij raakt en ik wil benadrukken is: wees je bewust van de woorden die je gebruikt. En vooral met welke intentie erachter.
Richting jezelf of anderen.
Wees er bewust van of je woorden en intentie optimaal bijdragen aan wat je wilt. Zo niet, verander ze dan en kies een betere insteek.
Intentie is kracht om de realiteit te veranderen. Woorden hebben een bepaalde frequentie. Een energie die je kan voelen. Probeer dat uit, merk het verschil op en stel bij.
Wat ik ook mooi vind in het filmpje is de wisselwerking tussen mensen van hulp durven geven en aannemen. Net zo normaal als woorden uitwisselen.

Wat je prettig vindt, neem of bied je aan. Wat je niet wilt, laat je gaan.

Mezelf verrast door plots warme tranen over mijn wangen door het lezen van deze tekst met (best hard) deze muzikale combinatie van unieke stemmen.
Wat doet ie voor jou?

Speciale aandacht voor:

Het werk van Khushi Nepal voor de straatkinderen in Kathmandu, Nepal.
Direct na de aardbeving in 2015 hebben veel mensen via Adnil Advies donaties gedaan om te helpen met de wederopbouw in Nepal. Later is een actie geweest voor Khushi’s eigenlijke werk. Hierdoor hebben ze extra scholing, begeleiding en vreugde (khushi = joy) voor de kids kunnen realiseren.
Nu hebben ze een nieuwe insteek voor eigen geldstromen. Op de nieuwe site vind je meer over hun werk en resultaten.

En ook, superleuk, een van mijn artikelen “everybody is an addict” 🙂


091116_3

091116_4

Wat is vrij zijn?

 • Geen obstakels ervaren onderweg naar wat ik wil
 • Herkennen dat IK kies wat ik als (mijn) obstakels benoem
  • Want hetzelfde ding ervaart iedereen anders
 • Dat ik beslis dingen te gebruiken in mijn voordeel
 • Dat ik weet dat alles wat ik tegenkom, mij in potentie kan dienen
  • Dat ik bepaal in hoeverre ik dat ook toesta
 • Dat ik niet hoef te snappen hoe iets werkt om het toe te passen
 • Dat ik zelf kan bepalen hoe ik me voel
 • Dat ik het recht heb totaal mezelf te zijn
  • En natuurlijk ook altijd ben…wie anders 🙂
 • Dat jij het recht hebt jouzelf te zijn
 • Dat ik elke dag weer wakker wordt als mezelf
 • En steeds nieuwe keuzes kan maken.
  • Ook al maak ik weer dezelfde 🙂

Deze tips en inzichten heb ik de afgelopen weken opgehaald uit allerlei omstandigheden waarin ik was beland.

Soms weet je al dingen, maar doe je ze nog niet (vaak genoeg). Soms ben je je niet bewust van hoe iets werkt, maar is het genoeg te weten dát ze werken. Soms heb je iets in een ver verleden al beseft en is die ene herhaling extra precies wat je nu kunt gebruiken..

Neem mee wat voor jou werkt.

De filmtip en vrijheid gecombineerd: kies zelf

Enkele keuzes van horen zeggen. Merk welk geloof voor jou de meeste vrijheid oplevert:

 • Over huilen
  • tranen zijn de wasmachine van de ziel, ze reinigen en voeren emotionele afvalstoffen af
  • laten zien dat je huilt is een teken van zwakte en verlies van controle
 • Over veranderen
  • iedereen wil veranderen, alleen niet veranderd wórden
  • mensen willen niet veranderen
 • Over liefde
  • je moet eerst van jezelf houden voor je van anderen kunt houden
  • liefde is onvoorwaardelijk, je kan er altijd via alles bij (een uitzicht, persoon, dier, voorwerp, hobby, enz.)

091116_5

I dream to lift you up and help you touch your dream-life.
And in doing so, touch mine…

Wil jij meer van je lievelingsleven realiseren? Of dat nou met meer rust is of meer spanning, met meer tijd voor anderen of meer tijd voor jezelf, met meer geld of spullen of juist minder… Wat je maar wilt.
En ben je bereid jezelf daarin open te stellen voor ongekende mogelijkheden?

Dan daag ik je uit om samen met mij in de spiegel van je leven te kijken en te leren hoe je jezelf uit de weg kunt gaan. Zodat je weer toegang krijgt tot je natuurlijke vrije manier van zijn.

Ik kijk ernaar uit met je samen te werken!
ga naar www.adniladvies.nl
of neem contact op via info@adniladvies.nl of 06 10 40 35 67