Lefweek


200816_1
Hopelijk heb je goede zomerweken. Zelf vermaak ik me prima en ben ik afgelopen week na bijna vier weken vrij weer bij mijn vaste dienstverband aan de slag gegaan. Ik had er ook zin in. Maar ik had in die 4 weken ook met klanten vanuit mijn bedrijf gewerkt. En dat voelt niet als werk waar ik verlof voor nodig heb.

Hoe kan dat?
Wat is dat voor verschil? En waarom zeggen mensen als ik aangeef dat ik na vakantie weer ben begonnen op het werk: ‘ah..jammer he?’ Ik weet dat het gewoon is, maar ik blijf het ergens ook niet normaal vinden. Dat interpreteer ik toch gewoon als een teken dat je je werk niet leuk vindt? Of op zijn minst niet leuk hoort te vinden. In ieder geval niet zo leuk als je vakantie hoort te vinden.

Nieuwe normaal
Graag zou ik een nieuwe normaal maken met z’n allen. Eentje waarbij ‘werk’ hetzelfde is als activiteit. We doen nou eenmaal dagelijks een hoop verschillende activiteiten. En dat is in mijn beleving allemaal werk. Net zoals ik in de tuin werk, zo werk ik ook aan een lekkere maaltijd ‘s avonds. Ook werk ik de was weg. En ik werk aan de administratie. Ik werk met mensen in ontwikkelgesprekken. Ik werk aan posters met prikkelende stellingen. Ik werk aan bewustwording in bijzondere bijeenkomsten. Alles is iets doen. En bij alles wat je doet ontstaan er effecten, resultaten, gevolgen. En een financiĆ«le beloning kan er 1 van zijn.

Slaaf of vrije wil?
Soms lijkt het alsof activiteiten niet tegelijk ‘leuk’ en ‘geld’ mogen opleveren. Als werk dus al geld oplevert, dan kan het bijna niet ook nog eens leuk zijn. En andersom ook als je iets doet wat je superleuk vindt, dan kan je er nauwelijks een goede boterham mee verdienen. (Over het algemeen dan, want uitzonderingen op de regel zijn er altijd.) En dan bestaat er nog zo’n gekke overtuiging dat je eerst genoeg geld moet verdienen met werk wat je minder leuk vindt, want dan kan je daarna dingen gaan doen die je wel leuk vindt. Herkenbaar? Dat geeft me de indruk dat we ons als slaaf van geld voelen en ons ‘vrij’ kopen als we genoeg hebben.

Creatie
Maar stel dat we in wezen nu al vrij zijn om te kiezen wat we het liefste zouden doen. En daarvan prima zouden kunnen leven en alles voldoende hebben. Genoeg basis dingen als eten en drinken. Maar ook minder tastbare dingen als voldoende energie, voldoening, enthousiasme. Want we doen immers vooral de dingen die we het liefste doen. Dan zou mijn leven bol staan van mooie dingen maken, creatieve schrijfsels, ontmoetingen met mensen, fijne gesprekken, leuke verrassingen organiseren, genieten van buiten zijn en in beweging zijn met mijn lijf.
En ja…daar heb ik inderdaad al veel van ‘geregeld’ in mijn huidige leven.

Kiezen
Elk moment kies ik zo bewust mogelijk voor doen wat ik het liefste doe. En als de verhouding met dingen die ik niet zo graag doe scheef wordt, dan merk ik dat aan onrust. Dan ga ik minder sporten, meer tijd alleen besteden, vallen me meer dingen op die niet lopen, enz. En ergens in die dalende lijn merk ik dat op. En dan stamp ik op de rem. En direct neem ik een beslissing. Ik geef om hoe ik (me) voel. En ik ga NU iets doen wat mij een goed/beter gevoel geeft. Dat kan door het onderbreken van wat ik aan het doen was en denken aan iets leuks of contact gaan zoeken met een vrolijk iemand, of een andere activiteit ondernemen. Of ik ga iets moois ontdekken aan hetgeen ik dan aan het doen ben.

Lefweek
Deze week ga ik in het teken zetten van mijn nieuwe normaal versterken door elke dag hulp te vragen. Hulp bij dingen die ik (nog) niet kan of niet (meer) wil. Onmiddellijk zodra ik het opmerk. Zodat er extra ruimte komt voor de dingen die ik het liefste doe. En ook op de manier die ik het liefste heb: de ene keer alleen en andere keer samen, maar telkens met precies genoeg uitdaging en tegelijk ook soepel en plezierig. Ben benieuwd naar wie ik allemaal welke dingen ga vragen om mij te helpen mijn leven nog aangenamer te maken … En naar wat dat gaat opleveren. Voor alle betrokkenen bij dit experiment šŸ™‚


200816_2

200816_3

200816_6

Speciale dank aan

Jelle Hermus. De oprichter van soChicken. Jelle maakt een geweldig leven graag zo simpel mogelijk. Daarvoor heeft hij een mooie site, met inspirerende artikelen. En de bedrijfstermen vindt ik erg grappig. Broednest is een soort online school. Blei een gratis minicursus over blij. Contact opnemen via het servicenest enz. Behalve grappige namen en nuttige info op de site, heeft hij ook korte filmpjes op Youtube staan. Bijvoorbeeld over je hart volgen (6:28 min). Kijk maar wat je eruit haalt..

Zomerschool ‘ Liefdevol EgoĆÆstisch zijn’

De maand juli heb ik vooral veel tijd besteed aan het bekend maken van de zomerschool. Omdat ik zoveel mogelijk mensen de kans wilde geven om hiervoor te kiezen als ze dat wilden. Om voor iets te kiezen moet je natuurlijk wel weten wat het je op kan leveren. Daarvoor heb ik op verschillende manieren en op verschillende plekken beschreven, uitgenodigd, aangemoedigd enz. Dat heeft tot een mooi aantal inschrijvingen geleid. En wel PRECIES het aantal dat ik wilde. Dat lijkt toeval, maar is het niet. Dat weet ik best. Dat is te danken aan de rode draad door alle lessen heen.

Graag wil ik met jullie de titels van de eerste lessen delen, zodat ook de niet-inschrijvers een indruk krijgen van de inhoud van de zomerschool. En misschien kan je zelfs hier al inspiratie uit halen om je voordeel mee te doen. Het leven draait om jou. In ieder geval jouw leven šŸ˜‰

 • Domineer met de energie die je wilt uitzenden
 • Bied jezelf steeds het beste gevoel waar je nu bij kunt
 • Laad elke dag je trots en dankbaarheid voor je zelf op
 • Waardeer anderen om wat ze voor je kunnen betekenen
 • Eis je verantwoordelijkheid voor je eigen unieke reactie op
 • Wees je bewust waarom je iets doet
  (jouw harte-wil of te maken met reactie van een ander..)
 • Omgeef je met mensen bij wie je jezelf op je best of het leukst vindt

Les 8-11 zijn nog niet uitgegeven, dus blijven ook hier nog even geheim.


200816_4
Vandaag ‘ontdekt’ in fruitkraam: als ik kies wat ik het liefste heb, dan voel ik me heerlijk en ontspannen. Al het andere is dan niet interessant. Als ik dan lang aandacht zou besteden aan fruit wat ik niet wil of niet lekker vind…dat slaat nergens op. In die fruitkraam gaat dat vanzelf. Mooie vergelijking om me te herinneren als ik me in mijn dagelijks leven over andere dingen niet lekker voel. Waar zit ik dan aandacht aan te geven? En WIL ik ook dat daar mijn focus op ligt? Of is er lekkerder “fruit” om me heen te vinden als ik beter oplet en mijn aandacht verschuif….?

Vragen aan jezelf … of met een ander uit te wisselen…

…om een stap uit je comfortzone te zetten. Je comfortzone is dat in je leven waar je je comfortabel bij voelt. Situaties, personen, activiteiten.

Als je dingen doet die net op de grens liggen van wat je prettig vindt, kan je je comfortzone oprekken. Een opgerekte en dus grotere comfortzone betekent dat er meer in je leven is waar je je comfortabel bij voelt. En dat kan je uitbreiden zo ver je wilt. Stap voor stap. Tot je je met bijna alles in je leven goed voelt. Hier heb je wat mogelijke stappen om mee te spelen. In de vorm van vragen. Aan jezelf. En een extra stap om uit te wisselen met anderen.

Enige aarzeling of spanning op de grenzen van je comfortzonde is nog lekker. Dat gevoel van vroeger voor een schoolreisje, een verjaardagsfeest of een snelle achtbaan, waar je een klein beetje tegen opzag vanwege een spannende kant. En waarvan je eigenlijk ook wel wist dat die niet echt eng of gevaarlijk voor je was, dus je er ook lekker naar uit keek. En dat gevoel als je er middenin zag en genoot, of net erna….? Yes, dat wil ik. Zo vaak mogelijk. Dus bij enige aarzeling of spanning: gewoon doen.

Trillen, zweethanden en onrust…nope. Dat is teveel spanning en te weinig lekkers. Dan neem liever een paar kleinere, andere stappen dan 1 grote. Gun jezelf plezierige spanning boven haastige spoed. Waarom zou je met zware vervelende stappen onderweg gaan naar waar je je superlekker voelt? Je kunt ook naar datzelfde superlekkere onderweg zijn en je de hele weg ernaartoe ook prima voelen.

Hoe dan ook…have fun!

 • Wat vind ik de 5 mooiste eigenschappen of kwaliteiten van mezelf?

  • als het lastig gaat minder, als het soepel in je opkomt meer…zoek die grens op!
 • Wat levert het me op als ik mezelf inhoud en niet alles zeg wat ik wil?
 • Wat levert het me aan voordelen op als ik een hele dag doe wat ik op elk moment het liefste zou doen?
 • In het verleden heb ik mij wel eens eenzaam gevoeld. Ik ga nu in gedachten als mijn huidige, oudere, wijzere zelf terug naar degene die ik toen was op die leeftijd. Ik laat mijn vroegere, eenzame zelf weten dat ik om hem of haar geef vanuit degene die ik nu ben en geef liefde en warmte aan mijn vroegere zelf.

  • op momenten dat je je nu eenzaam voelt kun je je oudere wijzere toekomstige zelf uitnodigen om je liefde en warmte te komen brengen en de herinnering dat je nooit echt alleen bent.
 • Aan wie ik me irriteer heeft vaak ook iets dat ik knap vind of ook wel zou willen. Wat zou dat zijn? Datgene ga ik de ander vertellen…
 • ….

Inzendingen van nieuwe ideeƫn zijn welkom om met anderen te delen in een volgende deelbrief. Uiteraard als ik als Adnil Advies er achter kan staan. Uitgangspunt is dat we elkaar allemaal kunnen versterken met ons eigen perspectief.

Dus heb je een leuke, interessante, spannende vraag voor anderen om aan zichzelf te stellen….kom maar op als je lef hebt!

info@adniladvies.nl of een reactie op deze deelbrief.


200816_5