Ode aan Ego


110817_1

Ode aan Ego.

Tja, mooie titel en veel associaties, maar waar begin je dan met schrijven? Voor mij is ego het mechanisme waarmee ik mezelf bescherm. Het is als een soort radar op een boot, steeds aan het scannen op mogelijk gevaar. Op iets dat het verhaal over mij in gevaar kan brengen. En met verhaal over mij bedoel ik het beeld wat anderen en ikzelf over mijn persoontje heb.

Dus Linda, die houdt van mensen, natuur en nieuwe dingen leren, is lief en professioneel, is een zus / dochter / collega / bedrijfseigenaar / vriendin, kan goed luisteren en op andere manier naar dingen kijken, vindt eerder mogelijkheden dan belemmeringen, enz. Dat verhaal.

Hoewel (waarschijnlijk) herkenbaar voor jou, is dit natuurlijk niet waar.

Niet?

Nee zeker niet. Het is niet wie ik bèn. Ik ben veel meer dan dat.

Slechts een afspiegeling van groter geheel

Het zijn woorden die beschrijven wat ik vaak deed in het verleden. En het zijn verwachtingen over hoe ik zal zijn in de toekomst. Het besef dat het slechts een afspiegeling is van het grotere geheel dat ik ook ben is net zo belangrijk.

Want op sommige momenten luister ik voor geen meter, vind ik mensen helemaal niet zo leuk, ben ik het liefst alleen. En van sommige mensen ben ik helemaal geen zus en ik kan me ook absoluut blindstaren op obstakels. Bovendien betekent lief voor de één iets heel anders dan voor de ander. Hetzelfde met professioneel. Dus wat zegt zo’n verhaal eigenlijk over mij? Wat moet ik ermee?

Praktische samenvatting

Het is handig om zo’n verhaal te hebben in de omgang met situaties en communicatie met anderen. Ik zie het als een samenvatting van een stukje van mij in verhouding tot degene met wie ik praat. Of in verhouding met de situatie waarin ik ben. Dan is het handig dat ik meteen weet: winkel – ik let op biologische afkomst, prijs en suikers want dat vind ik belangrijk. Dat is handig aan mijn verhaal over wie ik ben. Dat ordent mijn leven in praktische situaties.

In andere situaties kan het verhaal de overhand krijgen en me juist belemmeren in het leven beleven of er vreugde uit halen. Dan voel ik mij aangevallen door wat iemand zegt over mij. Nee, over iets in mijn verhaal dat diegene anders ziet. Wat maakt dat uit? Ik weet toch dat er altijd situaties zijn dat ik ander gedrag kan kiezen? En die ander heeft er mogelijk belang bij om dat stuk van mij zo te interpreteren. Waarom maak ik mij daar druk over? Of ik vind dat die ander gelijk heeft en pas me aan. Of niet.

Ik ben een vat vol potentie. Ik kan lief zijn en ook afstandelijk. Ik kan enthousiast doen in een groep mensen of me alleen terugtrekken. En als ik bepaalde keuzes vaker maak dan de andere keuzes, dan wordt dat een rode draad. En tadaa…een verhaal. En mijn ego-stuk beschermt dat. Dat is wat ie doet. Hartstikke mooi mechanisme. En soms vergeet ik ook dat ik meer ben dan dat. En laat ik mij meeslepen. Dat merk ik aan emoties. Verdriet, boos,teleurgesteld, blij.

Over de functie van emoties als richtingaanwijzer en tips daarbij heb ik eerder wat geschreven (zie deelbrief 25 van 10 juni en onder ‘persoonlijke handleiding’ artikel Linkedin)

Het is de truc, het spel, de magie om je eigen beschermingsmechanisme sneller en vaker te doorzien. Het hoeft niet meer te kunnen, het hoeft niet weg. Gebruik het gewoon als het instrument dat het is. Speel mee en merk dat wie je echt bent stiekem helemaal absoluut vrij is!

“nou, helemáál…”

Ja Ego, bedankt voor je signaal, maar ik bedoel echt helemaal!

“maar..huh..hoe dan?”

Dat is niet echt woorden te vatten. Wel te ervaren als je dat wilt…

Speciale dank aan

Steven Alvarado. Een jongeman met wie ik brieven schreef terwijl hij in de dodencel in Texas verbleef. Dank voor de berg aan inspiratie over hoe je kunt leven terwijl je ten dode bent opgeschreven. En dank voor het delen wat er met je gebeurde toen je doodstraf werd omgezet en je plots weer een “echt” leven voor je had. Bizar. En uiteraard dank voor je niet-aflatende humor en creaties, gaaf!
Vandaag word je 43, hoeraaa…


110817_3

Dicht

ik heb een naam gekregen
ik word aangedreven
door het leven
mijn koers staat vast
zo vast als een huis
dus ik kom zeker thuis
thuis waar Ik nu ook al ben
of ik nu gas geef of rem
stil sta of ren
ik word op míjn koers aangedreven
dat ben ik
Ik bèn leven


110817_2

Videotip (8:00 min)

Benieuwd naar andere kijk op jezelf? naast die vanuit een spiegel, andere mensen of jezelf. Bijzondere video van Alan Watts over zijn beeld op het ego. Hoogstwaarschijnlijk levert het kijken je iets heel onverwachts op.


110817_4

110817_5
Het doel en alle initiatieven vanuit Adnil Advies zijn erop gericht om het beste uit leven naar boven te halen. 

Alle Dagen Nog Inspirerender Leven

Daar zijn allerlei ingangen voor te bedenken. En zo ook het donker, leegte, de dood. Alleen kiezen we dat misschien niet gauw. Maar wat beter dan het donker om het licht te benadrukken en versterken?

Zie plaatje hierboven…

En in die vergelijking: wat beter dan dood om levendigheid te benadrukken en versterken?

Daar gaat de workshop over. Zicht op jezelf (je verhaal) even uit het oog verliezen om vervolgens helderder zicht op meer van jezelf te krijgen dan ooit!

Gericht op plezier, verrassing en eenvoud een paar bijzondere uurtjes doorbrengen met anderen die dat ook willen. 

Wie wil dat nou niet?

Ja oke, levensveranderend. Dat wel. Maar ja… Dat neem je dan maar op de koop toe.

En hoogstwaarschijnlijk ook doodsveranderend. Maar dat is bijvangst. Niet het hoogste doel. 

Stand van zaken:
2 plekken gevuld
2 plekken gereserveerd
5 plekken open

Binnenkort wordt dit aanbod via social media onder de aandacht van een bredere groep mensen gebracht. Voor nu heb je als Deelbrief-ontvanger de meeste kans om er bij te zijn en voor de ticketprijs van nu nog € 33,-. Een schijntje natuurlijk. Maar wel gewoon een prachtig getal.
Dit geldt tot uiterlijk 21 augustus alleen voor jou als trouwe inspiratie-lezer.

Ik zie je aanmelding of interesse graag tegemoet. Twijfels? Neem dan gerust contact met mij op. Ik zal in ons contact eerlijk zijn als ik denk dat het niks voor je is. Ook als ik verwacht dat je er wel profijt van zult hebben. 

Contact, hoe? 
info@adniladvies.nl of via het formulier op www.adniladvies.nl of in levende lijve… 

Winnaar oproep delen Deelbrief

Over de oproep om de Deelbrief onder de aandacht te brengen van anderen in je omgeving. Ik krijg regelmatig reacties van mensen op de deelbrieven. Soms zelf iets opgepikt, soms ook iets met anderen gedeeld en hen kunnen steunen, blij maken, andere kant van iets laten zien. Dat vind ik mooi. Voor hen en voor mij. En dat wens ik meer mensen toe. Ik weet zeker dat er meer mensen zijn die zichzelf inspiratie, inzichten, een (‘goed’) gevoel of een glimlach kunnen geven via deze deelbrieven.
 

De winnaar van de oproep heeft het spel “30 seconds”  inmiddels ontvangen, gefeliciteerd! 

Nogmaals allen bedankt voor het delen van de Deelbrief of delen daaruit met andere geïnteresseerden. Blijf dat vooral doen, super!

Vind je eigen antwoorden, inzichten en energie-oppeppers in de Toolbox op www.adnil.nl

De laatste tijd kom ik in gesprekken steeds vaker op eenzelfde thema uit waar mensen profijt van hebben. Daarom nu extra aandacht voor de lessen Liefdevol Egoïstisch Zijn. Die vorm kan de wereld goed gebruiken. Naast de traditionele vorm van egoïstisch zijn, waar we dagelijks vele voorbeelden van zien. En zelf ook doen.

Klaar met je speelbal voelen van wat er om je heen gebeurt? Klaar met reageren op wat anderen nodig hebben? Prima om anderen te willen helpen, maar niet langer ten koste van jezelf!

Ga ervoor en merk met deze lessen dat jij je leven een stuk aangenamer maakt met slechts kleine verschuivingen. Je moet het alleen even weten 🙂

Wijs anderen ook gerust op deze waardevolle optie als zelf online leren bij ze past.


110817_6