Over je vrije jij op 5 mei


050517_1

Lief, mooi mens,

Vrijheid is voor mij dat ik me vrij voel. Dat gevoel heb ik als ik alleen reis. Ook een waterval roept dat gevoel onmiddellijk op. Verder dansen, lezen, wandelen, en dingen maken. Alleen. Gek genoeg is het makkelijker te beseffen en ervaren dat ik vrij ben als ik alleen ben.

Uit gesprekken met anderen en reacties op facebook haal ik dat bij vrijheid ook vaak ‘keuzes maken’ genoemd wordt. Zelf kunnen kiezen. Voor wat dan ook.
Dat herken ik. En tegelijk is het bijzondere aan ons mensen, dat we altijd een keuze hebben. Zelfs als we dat niet beseffen.

Ik kan altijd uit minimaal 2 dingen kiezen. Of ik reageer / doe iets anders dan wat ik nu doe. Of ik doe hetzelfde wat ik al deed. In beide gevallen heeft dat effect op de situatie waarin ik mij bevind. Al was het maar een effect op mijzelf. Op mijn gedachten, emoties, gevoel en wat er nog meer aan onzichtbaars rondzwerft.

En dat wordt zichtbaar zodra ik dat spul mijn acties laat aansturen. Door mijn handelingen, mijn doen, wordt mijn innerlijke wereld zichtbaar. Dus mijn invloed op hoe ik de wereld direct om mij heen beïnvloed en mede vorm geef, zit in het bewust zijn van welk innerlijk spul ik heb. Wat leeft er in mij en door mij heen?

En wat daarvan verdient mijn aandacht en acties om tot leven te komen in de realiteit die ik met anderen deel? Dat kan ik bepalen. Met wat oefening steeds beter.

Het gevoel van onvrijheid bestaat als ik mezelf wijs maak dat ik geen keuze heb in dat moment. Dat kan ik doen door bepaalde overtuigingen te geloven. Zoals ‘je moet iemand feliciteren als die jarig is’ of ‘ je mag nooit vragen naar iemands salaris of seksleven of doodsangst’.

De waarheid is dat ik als mens altijd een keuze heb. Ook al vind ik de effecten van mijn lievelingskeuze niet altijd prettig. Bijvoorbeeld als ik aangeef dat ik enorm dankbaar ben dat iemand de moeite heeft genomen een kadootje uit te zoeken voor mijn verjaardag. En dat ik voor het kadootje zelf iemand anders weet die er nog blijer mee zou zijn. Het valt niet altijd in goede aarde als ik een gekregen kado wil doorgeven.

Dus kies ik er bewust voor dat soms te zeggen als dat goed voelt. Met name als iemand er naar vraagt. Want ik ben wel fan van de uitspraak ‘denk na voordat je iets vraagt of je het echte antwoord wil horen. Vraag het anders liever niet’. Maar soms zeg ik het ook niet. Dan zeg ik liever niks. Die keuze heb ik ook namelijk.

Als ik alleen ben, heb ik die belemmeringen ten opzichte van anderen niet. Maar ik ben in feite even vrij in mijn keuzes en beslissingen als ik ben met anderen. De beperkingen doe ik mezelf aan. En dat geven we aan elkaar door in allerlei vormen, zoals verwachtingen, overtuigingen, ‘ hoort zo’, is normaal, ‘ doe maar gewoon’, enzovoort. Ook dat soort verwachtingen kun je als kadootjes weigeren en je niet eigen maken.

Het is een levenslang proces om te filteren wat van mij is en wat van een ander. Wat wil ik houden en wat wil ik weer kwijt? Dat als spelletje zien en mezelf beschouwen als werk in uitvoering, geeft onmiddellijk een extra dosis vrijheid.

Net als een kast met eerder aangenomen kadootjes, kan je ook je verwachtingen en overtuigingen waar je niks meer aan hebt, opruimen. Wederom met wat oefening steeds makkelijker.

Ik wil gewoon doen wat ik wil doen, alleen of met mensen waar ik me prettig bij voel en zonder anderen te benadelen… En ik word er blij van me een wereld voor te stellen waarin de meerderheid dat doet en we samen zo meer ontdekken over leven. In plaats van overleven.

In hoeverre laat ik anderen in hun waarde? En mezelf?

En jij?


050517_2

Speciale dank aan

De toffe mensen die op mijn Facebook-pagina reageerden op mijn vragen rond vrijheid.

Bedankt voor het inkijkje in jullie hart, mind en humor. Super!

Ook leuk om van elkaar te lezen denk ik 🙂


050517_3

Videotip (15:16 min)

Je hebt altijd de vrijheid om je eigen keuzes te maken. En om zo vaak van gedachten te veranderen als je wilt.
Hou je droom/dromen of verlangen(s) levend…dat is als je kompas dat je altijd de goede richting zal wijzen.
Zie het filmpje hieronder.


050517_4

050517_5

Vrije geest

Een simpel en geweldig verhaal van een vroegere godsdienstleraar blijft me altijd bij en deel ik graag met jullie.

In de klas heeft de juf al twee keer aan Jantje gevraagd om te gaan zitten. Hij is dat echter niet van plan en zegt dat ook. Het is niet om per se dwars te zijn, maar zo concentreert hij zich beter. Dan duwt de juf hem op zijn schouders naar beneden met de woorden: ‘En nou zitten Jantje, gewoon omdat ik het zeg’.

Jantje antwoord: “U kunt nu wel denken dat ik gewoon zit, maar van binnen sta ik nog steeds…”


050517_6

Vrije wil, verlangens en wensen

“als je niet weet waar je naar toe wilt, dan maakt het ook niet uit welke weg je kiest”
uit: Alice in Wonderland

Vrijheid zit in de beperking. Als je elk moment weer uit alle opties kunt kiezen, zou het snel afgelopen zijn met je. Het is handig dat we kunnen onthouden en voorkeuren hebben en die ontwikkelen.
Een simpel voorbeeld als we naar boven willen, dan kies je de trap. Als je dan bij elke tree weer na moet denken of je een tree erboven kiest, of één eronder, of twee tegelijk, of toch maar de lift…dan wordt je gek. En kom je nergens.

Door te weten waar je heen wilt en te leren over de diverse wegen daarheen, kan je jezelf keuzestress besparen. Vrijheid zit in de beperking.
Bepaal wat je graag wilt. Waar ligt je interesse? Waar droom je van? Waar verlang je naar? Waarvoor zou je dagelijks met een lekker gevoel willen opstaan?

Als je het kunt bedenken met je verbeelding is er een weg om er te komen. Dat hoeft niet per se alleen. Wel zelf. Want het is jouw verlangen, jouw drive. In ieder mens zit zo’n zaadje of meerdere. Absoluut onvergelijkbaar met elkaar. Ook al hebben we soms geleerd dat een Ferrari willen een ‘grotere’ wens is, dan elke dag in de buitenlucht willen zijn.

In het westen althans, waar we ons door geld wat laten afleiden van de waarde van leven. In het oosten denkt men daar weer anders over. Dus laten we het hier voor het gemak erop houden dat er geen vergelijking mogelijk is tussen wensen. Alle wensen / verlangens / dromen hebben levensvatbaarheid.

Wat is het zaadje of het vlammetje dat in jouw binnenste leeft?

Hoe zou jouw leven eruit zien als je dat zou realiseren? Welke mate van vrijheid zou je dan ervaren?
Hoe ziet je dag er dan uit? En je week?
Met wie ga je dan om? Hoe voel je je dan het vaakst? Waar geniet je dan van?
Wat deel je dan met anderen?
In wat voor omgeving woon je dan? Wat zie je dan als je ‘s ochtends wakker wordt?
En wat is het laatste wat je denkt en voelt voor je ‘s avonds weer in slaap valt?

Verbeelding is de kracht waaruit leven vorm krijgt. Een onderschatte kracht. Benut het eens een tijdje om je innerlijke vlam aan te wakkeren door je in te leven in hoe het is als je leven al is zoals je verlangt. Of het nou die Ferrari of die dagelijkse buitenlucht is. Jouw inspiratie. Jouw vlam. Verbeeld je dagelijks even helemaal met elke vezel van je lichaam en geest hoe dat zou zijn…

En verbaas je over de kansen die je gaat zien in je omgeving en de ‘bewijsjes’ dat er dingen verschuiven in die richting. Of je doet het niet.
Iedereen weet dat het grootste deel van leven een mysterie is. En we zijn soms huiverig magie te gebruiken. Ik noem het magie als dingen werken, zonder dat we weten hoe precies.

Zoals we altijd al gebruik maakten van zwaartekracht, ook toen we de naam en werking nog niet konden kunnen uitleggen. Als we het wel precies weten noemen we het kennis. En dat voelt veiliger. Ook al blijkt kennis door de jaren heen ook niet altijd zo stabiel te zijn.

Voor nu vind ik het interessant om te delen dat er meer wegen zijn naar Rome. Of waar je dan ook heen wilt. En dat ik ook experimenteer met de ‘magische’ wegen. Natuurlijk ben ik opgeleid als onderzoeker. En heb ik van mijzelf een praktische inslag. Die combinatie leidt me tot mooie ervaringen.

Die gebruik ik voor mezelf en via Adnil Advies natuurlijk ook voor anderen die daarvoor open staan. In de Toolbox vind je Deelbrieven, Deelvideo’s en ander materiaal om zelf mee te onderzoeken, experimenteren, oefenen in de richting die jij het liefste wilt.

Een volgende keer vertel ik graag meer over je emoties als kanaal van communicatie met jezelf. Je gevoel helpt je om je verlangens en wensen te realiseren zoals het spel verstoppertje vroeger. ‘Je bent warmer’ betekende dat je dichterbij kwam en ‘kouder’ was verder weg. Op een soortgelijke manier communiceer je ook met jezelf via hetgeen je voelt.


050517_7