Snelle en effectieve manieren om zwaarmoedig te worden


100617_1

Een van de snelste en meest effectieve manieren om zwaarmoedig te worden die ik ken, is jezelf serieus nemen. Dat is dan ook niet wat ik bedoel met mijn online training ‘liefdevol egoïstisch zijn’. Het is wel waardevol om jezelf beter te leren kennen. Wat je voorkeuren zijn. Je wensen en verlangens. En dus ook wat je liever niet wilt. Beiden zijn kanten van eenzelfde medaille. Beiden zijn onderdelen van een rijk en prettig leven. En beiden raken ondergesneeuwd als je teveel focust op jezelf als persoon met een verhaal.

Je bènt niet die dwarsliggende collega, die succesvolle zakenvrouw of die liefhebbende dochter.
Net zomin als ik een ondernemer ben die mensen helpt zichzelf te helpen. Of een schrijver en verrasser. Dat zijn slechts woorden en verhalen die ik op mezelf plak. Ik had ook tientallen andere woorden of beschrijvingen kunnen geven die net zo waar zijn. Het is wel belangrijk en bepalend voor je levensvreugde welke verhalen en woorden je gebruikt. Maar daarover misschien een andere keer meer.

Voor nu enkele tips om zo snel mogelijk zwaarmoedig te worden, of dat te blijven of dat nog extremer te maken:

 • Neem het verhaal dat je over jezelf vertelt serieus. Zorg dat je denkt dat je iets hebt waar te maken, iets te bewijzen.
 • Kijk vaak wat je nog niet goed kan of niet goed doet en besteed daar veel aandacht aan.
 • Hou plannen, ideeën, twijfels, vragen in jezelf en deel niks met anderen.
 • Vraag ook geen hulp als je denkt dat je vastloopt met iets. En zeker niet aan een ander die datgene al heeft, doet of iets beter kan dan jij nu. Maar àls je het vraagt, vraag het dan aan iemand met goede bedoelingen maar zonder enige kennis of ervaring van hetgeen jij mee vastloopt.
 • Veroordeel jezelf als er iets mis gaat of denk erover wat er nog méér mis zou kunnen gaan door jou.
 • Hou vooral geen dromen, wensen, doelen of verlangens voor ogen, maar doe gewoon maar wat en reageer op alles wat je overkomt. Het liefst steeds op dezelfde manier, de juiste manier.
 • Vermijd initiatief en nieuwe acties op onbekend terrein, maar blijf doen wat je altijd al deed. Zo bevestig je jezelf het makkelijkst in wie je denkt dat je bent en zou moeten zijn.
 • En oja, als je het idee krijgt dat je zelf invloed hebt op je leven, wijs dan snel anderen aan als oorzaak of schuldige of reddende engel.

Tot zover de tips die me nu te binnen schieten. Je mag ze altijd aanvullen door te mailen naar info@adniladvies.nl. Daar mag je ook berichtjes naar sturen als je andere vragen of opmerkingen over deze deelbrief hebt. LET OP: als je wel wilt mailen en niet durft of twijfelt, doe het dan vooral niet. Want je weet nooit wat voor reactie je kunt terug krijgen. Misschien zelfs wel géén… En wat zegt dat dan? Succes met oefenen!


100617_2

Speciale dank aan

Alle mensen die me weten te irriteren. Jullie helpen me op die manier steeds herinneren dat IK kan bepalen wat ik met iets doe. Jij bent simpelweg niet belangrijk genoeg voor mij om me rot over te voelen. Telkens als ik irritatie opmerk, wordt het me helderder dat ik iets geloof dat niet waar is.
Bijvoorbeeld dat iets wat jij doet of zegt bepaalt wat ik voel. Nee dus. Dat geloof ik nu blijkbaar wel, maar is duidelijk niet waar. De betekenis die IK geef aan jouw woorden of acties, DAT is wat bepaalt hoe ik me voel. Dus stelletje irriterende etterbakken en truttenbollen, klootzakken en krengen: bedankt dat jullie me blijven herinneren aan mijn eigen zelfleiderschap! Ik hou de regie over mijn leven. In ieder geval mijn innerlijk leven.


100617_3

Muziektip (3:30 min)

Brigitte Kaandorp met een prachtig gevoelig nummer over haar eigen leven 🙂


100617_4

Pick your challenge…

…to stretch your comfort zone. There’s where the magic happens…

 • Kies wachtwoorden die je verschrikkelijk rot laten voelen. Zeker de wachtwoorden die je veel gebruikt. Garantie gegarandeerd als je meerdere keren per dag moet intypen ‘ikbenNIKSwaard123’ of ‘123Eenzaam’ of ‘Slappehap-13’. Dat kan voor je telefoon-ontgrendeling, email, bankzaken enz.
 • Neem een overtuiging over jezelf, waarvan je denkt dat deze waar is. begin de zin met “ik ben een…” En overdrijf deze door in je gedachten toe te passen op alle situaties, alle tijden, bij alle personen. Waarschuwing: het kan zijn dat je overtuiging over wie je bent blijvende verandering ondergaat. Of erger nog, dat het lachwekkend wordt.
  • Bijvoorbeeld “ik ben een behulpzame collega” of “ik ben een persoon die de waarheid zegt” of “ik ben een jaloerse vriendin”
  • Stel je voor: hoe ben ik als dat altijd, bij iedereen en overal waar is?
 • Ga vooral niet naar www.adnil.nl om een inlog aan te maken voor jezelf. Dan kan je namelijk bij al het gratis materiaal om je leven vreugdevoller te maken. Wat misschien een reden is om dat juist wel te doen, is dat er steeds nieuw materiaal bij komt. Dus dan is er meer kans op fouten en zelfverwijt dat je het niet ‘af’ krijgt. Dat helpt dan wel weer voor zwaarmoedigheid.

100617_5

Gevoel…

In de deelbrief van 5 mei over vrije wil werd een bruggetje geslagen naar je gevoel als kanaal van communicatie met jezelf.
Ik heb gemerkt dat ik niet precies hoef te weten hoe het werkt om het te gebruiken. Zo weet ik ook niet precies hoe mijn ogen en hersenen samenwerken om stukjes licht om te zetten in herkenbaar beeld. Toch kan ik kijken en dat gebruiken in mijn dagelijks leven.

De lichamelijke zintuigen krijgen vaak voldoende aandacht op scholen en in je eigen ervaring. Je innerlijke ‘zintuigen’ zoals denken en voelen een stuk minder. Vandaar hierbij mijn kennis en ervaring met voelen als intern communicatiekanaal om je voordeel mee te doen.

1. De praktische versie wanneer een vraag zich aandient om wat mee te doen. Hierbij aantal voorbeeldsituaties waarin mij iets gevraagd werd en ik ‘voelde’ wat het beste antwoord voor mij was.

Een vriend vraagt of ik mee wil naar de bioscoop. Meteen heb ik er zin in. En dan hoor ik de film waar hij heen wil. Zeker, die wilde ik al lang zien. Goed gevoel, licht, luchtig, ontspannen, enige gespannenheid als in een schoolreisje waar ik naar uitkijk, fijn, leuk, mooi, goede timing. JA dus.

Een vriendin vraagt om samen te gaan winkelen. Hmm. Aarzeling, twijfel. Voel me ongemakkelijk. Past niet. Onrustig of zwaar gevoel in buik. Schiet gauw in denken ‘misschien even dan heb ik mijn goede kant weer laten zien, eigenlijk is het wel weer eens tijd af te spreken’. NEE dus.

2. De meer ongrijpbare versie, maar daardoor niet minder bruikbaar. Als ik iets geloof, dus een overtuiging heb, is dat in een bepaalde verhouding tot mijn innerlijke onbewuste ‘weten’. Mijn bewuste zelf is maar een klein deel, zeg 10%, het topje van de welbekende ijsberg. Mijn onbewuste zelf, is de rest, het stuk ijsberg dat onder water ligt. Dat is niet voor iedereen even zichtbaar en tastbaar, maar is er wel degelijk.
Je emoties en gevoel zijn de manier waarop dat stuk van jezelf, waarin alle wijsheid toegankelijk is, je de richting wijst om ook toegang te krijgen tot die wijsheid en inzichten die je levensvreugde versterken.

Je negatieve emoties wijzen erop dat je iets gelooft dat niet in overeenstemming is met je innerlijke wijsheid. Je positieve emoties wijzen erop dat hetgeen je gelooft in die situaties wel in overeenstemming is met je innerlijke wijsheid. Het idee is als je je innerlijke wijsheid vertrouwt via dit spel van “warm” en “koud”, dat je daarmee je lievelingsleven in snel tempo realiseert.

De uitdaging is vertrouwen. Merk je gevoel überhaupt eens op en durf ermee te experimenteren. Wat als dit werkt voor je? Wat levert het je dan op? Wat levert je andere of huidige manier van omgaan met je gevoel je op?

Je bent altijd vrij om te kiezen.

Eerder nam ik het idee van emoties als richtingaanwijzers al op in een artikel. Voor de geïnteresseerden vind je dat artikel over het leven als spel hier.


100617_6