Verbeter de vriendschap. Begin bij jezelf


240116_1

Vriendjes

Het klinkt vanzelfsprekend om jezelf te kunnen zijn bij iemand. Wie zou ik anders zijn? En toch vermoed ik dat iedereen wel min of meer herkent waar dit over gaat. Het gevoel dat je helemaal vrij kan zeggen wat je wilt zeggen, zonder bang te zijn dat de ander zich beledigd voelt. Dat je die stevige knuffel mag geven omdat je dat graag wilt, zonder dat die ander denkt dat je iets van hem of haar wilt. Dat je dat extra huppeltje kan maken op straat of dat liedje even keihard kan meezingen, zonder dat je benauwd bent dat je raar gevonden wordt. Dat vrije gevoel dat alles van mij of die ander gewoon prima is. Complete acceptatie van iemand. Simpelweg omdat alles van iemand diegene maakt tot wie die is.

Afgelopen half jaar heb ik de meeste ontmoetingen alleen afgesproken als ik er ook echt zin in had. Geen halfslachtige verplichtingen. Alleen als ik echt benieuwd was of iets wilde delen. Niet omdat het ‘wel weer eens tijd was’ of ‘ik aan de beurt was’. Achteraf viel me op dat ik vrij weinig heb ondernomen. Daar schrok ik eigenlijk wel van, want vond ik al die mensen dan niet echt leuk?
Nee, dat was het niet. Dat besefte ik na een tijdje mijmeren. Het was nog erger. Ik vond mezelf niet genoeg leuk. Want als ik helemaal mezelf ben, dan wil ik ook wel eens dingen zeggen die anders door een filter van beleefdheden en verwachtingen worden tegengehouden. En dan vindt die ander mij vervelend. (lees: mijn verwachting van wat die ander denkt.) En ik wilde niet vervelend zijn. Maar dat ervaar ik soms natuurlijk wel, of ik het nou laat zien of niet. Het is niet zo dat ik vanaf nu alle sociale regels in de wind sla. Maar het is wel leuk om eens stil te staan bij waarom je iets niet zou kunnen zeggen of doen wat je wel zou willen.

Ik merk dat ik veel vrijer ben in gesprekken met mensen die ik in mijn werk mag begeleiden bij een persoonlijke vraag. Mensen die ik niet of nauwelijks ken. Dat levert soms ongemak op, maar vaker nog extra inzicht. Alsof je er pas bij kunt als het hardop wordt benoemd. Dat zijn supermooie en verbindende gesprekken, waar we vaak allebei rijker en energieker van worden. Dat wil ik ook met mensen die ik al beter of langer ken. Daarom ben ik mijn advies aan anderen in mijn eigen leven meer gaan vormgeven en zo vriendelijker geworden naar mezelf. Hoe mooier ik mezelf als mens vind, hoe meer ik moois in anderen herken. En hoe vrijer ik dat en andere dingen durf te benoemen.

Mijn tip van vandaag? Gun jezelf wat je anderen ook gunt. Bekijk je spiegelbeeld met liefdevolle ogen en een warme glimlach. Je bent niet perfect in alles, je bent wel perfect jezelf. Wees vriendelijk en geduldig met jezelf. Geniet van je eigen vriendschap.

Inspiratie in tekst

Dit keer een verwijzing naar de inspirerende inzichten van
Kahlil Gibran.

Het leven vermomd in vriendschap, liefde, huwelijk en kinderen.
En ander mooie thema’s die je via de inhoudsopgave ook kunt bekijken.


240116_3

240116_2

Speciale dank aan

Mijn ouders.
Voor wat ze me hebben meegegeven over liefhebben. Voor wat ze daarin van zichzelf kunnen laten zien. Voor wat ze me laten voelen aan warmte. Voor wat ze me daarin helpen leren.

Slaaf

Slaaf van geluk
Nooit mag er eens iets stuk
Niet falen, missen of ten einde lopen
Zonder op compleet herstel te hopen

Van elke situatie moet ik het beste maken
Terwijl ik me ook kan laten raken
Door inzicht dat die situatie al het beste is
Precies wat ik nodig heb, er gaat niks mis
Geluk komt na opgeven te moeten sturen
En in de toekomst te willen gluren

Als het niet meer anders hoéft te worden
Met ingevingen als wegwijzersborden
Vertrouwen dat zich iets passends aandient
En ik zo leven bouw dat iedereen verdient
Dat voelt levendiger dan ooit tevoren
Voor die sprankeling ben ik geboren

Adnil Advies…

…ontstond in 2014 in Nepal toen ik rust, focus en evenwicht zocht. Ik vroeg toen een aantal mensen om een paar kwaliteiten van mij te appen. Vanuit een hangmat in een totaal onbekend land voegde ik die appjes samen met activiteiten die ik graag doe. Zo puzzelde ik in een totaal onbekend land Adnil Advies bij elkaar om in Nederland mooie dingen te gaan doen. Afgelopen week bestond ze 2 jaar. Hoera!
In de gegroeide versie staat ze nu voor: Aanmoedigen Durven Netwerken Inspireren Leven. Daaruit vloeien onderstaande werkzaamheden voort.

  • coachen – vertrouwenspersoon
  • samen leren & trainen – intervisie
  • deelbrieven & verrassingen organiseren

Hierdoor vind ik nu een ontzettend gave balans in ontvangen en geven. Qua energie en financiën. En ook een mooie verhouding in de manier waarop; van inspanning en ontspanning. Dankbaar dat ik dit nu met jullie kan delen.


240116_4